MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ziemniaki i ryż najlepiej spożywać od razu po przygotowaniu,...
fot. Jelena Jemczuk/gettyimages

Tych rzeczy nie odgrzewaj – grozi to zatruciem pokarmowym. Zobacz, które potrawy najlepiej jeść od razu po ugotowaniu lub na zimno

Ziemniaki i ryż

Ziemniaki i ryż najlepiej spożywać od razu po przygotowaniu, ponieważ wtedy zachowują swój smak i wartość odżywczą. Wraz z upływem czasu przechowywania ziemniaki tracą swoją barwę i stają się twarde lub mają gumową konsystencję. W przypadku ryżu robi się twardy i zlepia się w jedną bryłę.

Niewłaściwe przechowywanie stwarza ryzyko rozwoju na powierzchni produktu bakterii Clostridium botulinum, która wydziela szkodliwy jad kiełbasiany.

Zatrucie nią jest szczególnie niebezpieczne dla niemowląt, ponieważ może wywołać botulizm dziecięcy, czyli chorobę objawiającą się nudnościami, wymiotami, zaburzeniem widzenia, osłabieniem napięcia mięśniowego, dusznościami oraz trudnościami w oddawaniu moczu.

Zobacz również

Żan Tabak: Za dużo popełniliśmy błędów, takich juniorskich

Żan Tabak: Za dużo popełniliśmy błędów, takich juniorskich

Tomasz Bajerski po meczu Abramczyk Polonii Bydgoszcz w Poznaniu. Zobacz wideo

Tomasz Bajerski po meczu Abramczyk Polonii Bydgoszcz w Poznaniu. Zobacz wideo

Polecamy

Seks jak trening? Zobacz, jak często musisz się kochać, żeby spalić 300 kalorii

Seks jak trening? Zobacz, jak często musisz się kochać, żeby spalić 300 kalorii

Star Wars i dziwny Dziki Zachód, czyli czerwiec w Amazon Prime Gaming

Star Wars i dziwny Dziki Zachód, czyli czerwiec w Amazon Prime Gaming

Niemen kontra Niemen. To była trudna relacja córki z ojcem. Jak wyglądała?

Niemen kontra Niemen. To była trudna relacja córki z ojcem. Jak wyglądała?