Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dynia to coraz częściej doceniane warzywo. Jest smaczna i...
fot. Couleur (pixabay.com)

Te warzywa uważamy za typowo polskie, ale zawdzięczamy je rdzennym Amerykanom. Zobacz, czego nie mielibyśmy, gdyby nie oni

Dynie

Dynia to coraz częściej doceniane warzywo. Jest smaczna i wszechstronna w zastosowaniu, a przy tym zdrowa. Jadalny jest nie tylko jej miąższ, ale też pestki, które wykorzystuje się także do produkcji oleju, pełnego cennych dla zdrowia składników. Dynia ma wiele gatunków (podstawowym jest dynia zwyczajna, Cucurbita pepo), o zróżnicowanym kształcie, wielkości, kolorach i smaku.

Kilka jej gatunków uprawiano w Ameryce Południowej i Środkowej ponad 9 tysięcy lat temu (później zaczęto ją uprawiać w Ameryce Północnej). Do Europy sprowadzili ją Hiszpanie w XVI wieku. Już na kontynencie europejskim powstały niektóre jej gatunki, jak cukinia, wyhodowana przez Włochów.

Zobacz również

Uwaga kierowcy! Na Alei Solidarności w Kielcach będzie remont [ZDJĘCIA]

Uwaga kierowcy! Na Alei Solidarności w Kielcach będzie remont [ZDJĘCIA]

Paweł Załoga nowy trenerem Polonii Przemyśl

Paweł Załoga nowy trenerem Polonii Przemyśl

Polecamy

Podlaskie zespoły walczą o wyjazd na PGE Narodowy w Pucharze Tymbarku

Podlaskie zespoły walczą o wyjazd na PGE Narodowy w Pucharze Tymbarku

Puchar Tymbarku to prawdziwa kuźnia młodych talentów

Puchar Tymbarku to prawdziwa kuźnia młodych talentów

Jestem ekspertem żywienia i jem cukier, ale nie tyję. Jak to robię? Co jem?

Jestem ekspertem żywienia i jem cukier, ale nie tyję. Jak to robię? Co jem?