MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Mak jest znakomitym źródłem związków mineralnych, a przede...
fot. Andreas Steidlinger/gettyimages

Które produkty mają więcej wapnia niż mleko? Wprowadź je do jadłospisu i wzmocnij kości. Co warto jeść przy osteoporozie lub próchnicy?

Mak

Mak jest znakomitym źródłem związków mineralnych, a przede wszystkim manganu, miedzi, wapnia oraz witamin z grupy B.

Składniki bioaktywne w maku wykazują właściwości osłaniające na błony śluzowe górnych dróg oddechowych, dzięki czemu zmniejszają podrażnienia i ułatwiają odkrztuszanie.

Mak stosowany jest zazwyczaj jako dodatek do potraw, jednak w 100 g zawiera znacznie więcej wapnia niż mleko – 1438 mg.

Zobacz również

Czy Falubaz Zielona Góra sprawi niespodziankę i wygra ze Spartą Wrocław?

Czy Falubaz Zielona Góra sprawi niespodziankę i wygra ze Spartą Wrocław?

W dawnej szkole w Kielcach powstanie Klub Seniora

W dawnej szkole w Kielcach powstanie Klub Seniora

Polecamy

Robisz to w samolocie? Ten błąd może kosztować cię życie

Robisz to w samolocie? Ten błąd może kosztować cię życie

Myję truskawki w wodzie z tym składnikiem. Zachowują świeżość przez kilka dni

Myję truskawki w wodzie z tym składnikiem. Zachowują świeżość przez kilka dni

Dane klientów wyciekły – miliony osób zagrożone! Zobacz, co należy zrobić

Dane klientów wyciekły – miliony osób zagrożone! Zobacz, co należy zrobić