MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Kremowa pasta sezamowa do kanapek. Zobacz przepis na pyszne tahini. Potrzebne są tylko 2 składniki

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Pasta tahini powstaje tylko z dwóch składników. Wystarczy użyć łuskanego sezamu, uprażyć go i zmielić z oliwą.
Pasta tahini powstaje tylko z dwóch składników. Wystarczy użyć łuskanego sezamu, uprażyć go i zmielić z oliwą. freepik.com/azerbaijan_stockers/zdjęcie ilustracyjne
Pyszna pasta sezamowa tahini to produkt, który zrobisz z białego sezamu i odrobiny oliwy z oliwek. Jeżeli ziarna są świeże, to użycie oliwy z oliwek będzie opcjonalne. Podczas długiego mielenia z ziaren powstanie gładka i jednolita pasta. Zobacz przepis na pyszną pastę sezamową tahini bez cukru.

W skrócie

Pasta tahini wywodzi się z kuchni Bliskiego Wschodu. Jej orzechowy smak wzmocni smak wielu słodkich i wytrawnych dań. Szczególnie przyda się do sosów i dipów. Można nadziewać nią naleśniki, polać pankejki albo użyć jako element sycącego smoothie. Miłośnicy mięsa będą mogli wykorzystać pastę tahini do marynowania mięsa, w szczególności kurczaka. Najczęściej tahini jest używane jako alternatywa dla masła orzechowego. Mamy nadzieję, że ten szybki przepis zainspiruje was do eksperymentów kulinarnych.

Tahini – przepis na pastę z sezamu

Liczba porcji: 1 słoik.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 g białego, łuskanego sezamu,
  • 20 ml oliwy z oliwek.

Opcjonalnie:

  • szczypta soli.

Jak zrobić w domu pastę tahini?

Przygotowanie:

  1. Sezam należy uprażyć na suchej patelni do uzyskania złotego koloru. Nie można pozwolić sezamowi zbrązowieć, aby nie nabrał goryczy.
  2. Uprażony sezam trzeba przełożyć do malaksera z ostrzami w kształcie litery S.
  3. Jeśli sezam zbyt wolno się rozdrabnia na papkę i na płynną masę, można przyspieszyć ten proces, dolewając neutralnie smakową oliwę z oliwek.
  4. Gotowa pasta tahini może być przelana do słoika i trzymana w lodówce przez miesiąc. Po przygotowaniu można jeść ją od razu.

Zastosowanie pasty tahini

Pasta sezamowa tahini jest popularnym składnikiem np.: w kuchni izraelskiej lub tureckiej. Dodawana jest do hummusu, do pasty z bakłażana baba ghanoush, a także do pieczonych warzyw. Świetnie doprawia stek z kalafiora. Pasta tahini jest także składnikiem ciast, ciastek, szybkiej chałwy, a także nadaje się do porannej owsianki.

Właściwości zdrowotne pasty tahini

Własnoręcznie przygotowana pasta tahini jest zdrową alternatywą wobec chałwy. Deser z sezamu robiony jest z dużą zawartością cukru, w postaci miodu lub syropu cukrowego. Korzystając z pasty sezamowej, dostarczycie składników odżywczych, bez zbędnego słodzika. Jedną z korzyści wypływających ze spożywania sezamu jest łatwiejsze zasypianie. Substancją odpowiedzialną za ten efekt jest tryptofan. Sezam zawiera też wapń, który wpływa na wzmocnienie kości i zębów.

Zobacz inne przepisy ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Kremowa pasta sezamowa do kanapek. Zobacz przepis na pyszne tahini. Potrzebne są tylko 2 składniki - Strona Kuchni

Wróć na kolno.naszemiasto.pl Nasze Miasto