MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Chrzan, podobnie jak czosnek, uznawany jest za naturalny...
fot. maridav/1123rf.com

Dlaczego warto jeść chrzan? Wspomaga trawienie i odporność. Dodaj go nie tylko do wielkanocnego jajka. Jak zrobić domowy chrzan tarty?

Chrzan to naturalny antybiotyk

Chrzan, podobnie jak czosnek, uznawany jest za naturalny antybiotyk ze względu na swoje silne właściwości antybakteryjne. Zawdzięcza je zawartej w nim synigrynie, która jest glikozydem siarkowym. W organizmie jest ona rozkładana do izotiocyjanianu allilu, który działa na bakterie, takie jak Escherichia coli. Dzięki temu chrzan zwalcza infekcje bakteryjne układu pokarmowego, ale też układu moczowego, a także zatrucia i infekcje górnych dróg oddechowych.

Zobacz również

Muzeum Zamkowe w Malborku z wyróżnieniem w konkursie Sybilli 2023

NOWE
Muzeum Zamkowe w Malborku z wyróżnieniem w konkursie Sybilli 2023

Europa chce odbudować i chronić przemysł stoczniowy

Europa chce odbudować i chronić przemysł stoczniowy

Polecamy

Najlepszy kompot na zimę. Z przepisu babci zachowuje piękny kolor i nie pleśnieje

Najlepszy kompot na zimę. Z przepisu babci zachowuje piękny kolor i nie pleśnieje

Marzysz o egzotycznych wakacjach? Poznaj 4 rajskie wyspy, które warto odwiedzić latem

Marzysz o egzotycznych wakacjach? Poznaj 4 rajskie wyspy, które warto odwiedzić latem

Do mięsa na obiad robię taką młodą kapustę. Talerze wracają czyste

Do mięsa na obiad robię taką młodą kapustę. Talerze wracają czyste